Thanks U Ols !

Saturday, June 16, 2012

The Rise of China nye cterrr.... Pening siuttt!

China vs. U.S

Assignment utk kelas Global Affair punya pasal....

dah 2 malam aku bace beberapa article pasal isu "The Rise of China: Will China Lead to War"... soalan penuh assignment ni, "China will Lack power projection capabilities comparable to those of the United States, but its military build up is already reducing the United States' ability to fight a long China's pheripery"
Discuss till what extend the rise of China power can lead to regional or international conflict?

mmg ar aku suke subject ni, tp isu China and US ni ak x der la familiar and expert sgt.. dah la style belaja ngn Dato' Qassim ni kalau presentation tak menjawab soalan dia suh berhenti je presentation tu (berlaku dkt 2 ke 3 group yg dah present).. kalau boleh x nak la jd mcm dorg... malu koootttt...

lagi satu kenapa la semua soalan part6 ni... x kira la subject apa pon.. semua soalan nak kita bg analisis ikot pemahaman and justification sendiri... mmg mati terkangkang jugak la nak kena mster semua subject tue....

capabilities comparable between China and U.S

berbalik pasal topik China vs. US tue... byk yg kena kupas rupa nye.. dari history the rise of china power dari zaman dinasti, collaps of communism sampai la China practised liberalisation and democration + the clashes of power between China and US... sampai la menganalisis beberapa isu kontroversi melibat kan US and China.. overall this topic menarik... x sabar nak present topik nie....




Tuesday, May 29, 2012

Kisah Aku dan Adik Lelaki Aku..

Carik - carik bulu ayam, lama - lama bercantum juga. maksud nye..Adik-beradik bergaduh/berselisih paham lama-lama akan berbaik semula .. 

perselisihan dan persengketaan tu standard la kan dlm hidup manusia, kalau sesama org agama yg kuat agamanya pon boleh bertengkar lidah bila menyentuh soal politik dan ideologi yg tak sama,walaupon mereka menegakkan kesucian agama ISLAM yg satu... ni kan kita adik beradik yg kdg kala interest kita ni tak sama walaupon berkongsi genetik yg sama..... senang jerr... among adik beradik tu kena la belajar menerima perbezaan dan berkongsi perbezaan antara satu sama lain jgn nak berkongsi yg sama je setiap masa.... kalau tak nak bergaduh tu berpanjangan di sebabkan masalah yg kecik je kekadang tu...


Tetiba aku ter engat dulu selalu je gadoh ngn adik lelaki aku tu (adik beradik aku 2 org je lelaki termasuk aku, dr 7 adik beradik)... hahaha, bukan sebab apa pon kekadang tu kami berebut chanel tv je pon sampai bertumbuk dpn tv tue... dtg mak aku, 2,2 org kena pulas telinga sampai merah telinga kami.. last2... 2,2 pon menagis dan tak dapat tengok tv.. padan muka kami....  yg tu time gadoh.. time tido lak, kami berpeluk tu tahan nyerrr.. kdg2 tu x nak peluk sgt pon.. tp, ttiba je sedar belah pag inya kami berpeluk (aura adik beradik kot.. kan?? ). dan esok nye mcm dah x der apa2 yg berlaku pon .... boleh main mcm biasa.. ibarat hal gadoh yg beria tu tak berlaku pon semalam... ajaibkan hubungan adik beradik tu..kalau dulu kami sepakat kot.. bercerita benda2 mengarut dan berkhayal benda bukan2 berdua.. pernah mak aku beli topeng ultramen dan ktorg beria tiru gaya ultramen sesama.. favorite kami time kecik adalah main sungai, aku ngn adik aku pg main sesama, tak bgtaw mak aku tu.. kalau mak aku tahu, habisssss laaa... alamak nyer, kalau balik rumah 2,2 kena rotan ngn mak aku.. hahaha..(happy giler time tue).. Bila dah besar ni, kami jarang berkongsi cerita sangat pon.. ye laa.. dia ngn kawan2  dia.. aku ade kawan2 aku sendiri, yg aku prefer tuk bercerita.. dr kecik lg, Mak aku tak kan beli brg mainan yg tak sama jenis utk ktorg, kalau beli kereta mainan, mak aku akan pastikan jenis yg sama dengan bentuk yg sama.. yg beza adalah kaler jer.. kalau tak, sure la kami akan berebut dan brg mainan tu dan benda tu akan jahanam la nampak nyerr.. 


 Tp bila soal mak ngn abah.. kami bersatu.. abah sakit je.. 2,2 pon bingkas bangun dan tolong abaah kami... pernah kot satu mlm tu abah aku sakit, mak aku pon kejut la aku ngn adik aku .. tp yg bingkas bangun dengan cepat nye adik aku tu.. biasa nye dia la yg plg susah nak bangun pagi.. tp hari tu dia bangun lebih cepat dr aku (adik aku ni anak kesayangan abah aku taww)... ktorg sesama ikot pak uda aku yg hantar abah aku pg klinik sekali ngn kak long aku... kami bertiga jaga abah bersama.. nasib baik kami cepat sampai dkt klinik.. doktor kata abah kena serangan stroke... tp, Alhamdulillah umur abah masih panjang sampai sekarang....


Kisah disebalik timbul nye sedikit jarak antra kami tu, bila masing2 bersekolah menengah...  dan aku tinggal  di Asrama and adik aku bersekolah Asrama gak.. tp, kami lain2 sekolah dan bila balik kampong lak, aku byk spend masa kat rumah abah ngn mak aku.. adik aku lak dia lebih suka duduk dkt rumah nenek aku... coz, time tu ade 2 orang sepupu lelaki kami tinggal dgn nenek aku kat kampong... 


Now, kami belajar dkt U yg berbeza.. asal nak raya jer.. aku akan contact adik aku beli baju yg sama... kdg2 aku yg tua ni la akan belikan baju untuk dia... disebabkan, adik aku ni failed sikit ngn warna baju... suruh beli kaler maron dia p beli merah menya la... so, nak elakkan benda2 mcm tu baik aku je yg belikan utk dia.. lagi pon, saiz badan kami x jauh beza pon...



yg penting ni bukan aku ngn adik aku ... hehe


Sunday, May 27, 2012

perkataan sesuai.. Serik daah!

Rancangan kita tak sehebat Rancanagn ALLAH..
Best tu mmg la best bila bercinta.... ye la hampir semua benda pon aku dahulukan dia dari yang lain.... perangai aku plak bila aku dah sayang orang aku mmg sayang sungoh2x.... tak der masa utk diri sendiri pon x per, asal kan semua masa yg aku ada di kongsi dgn dia.... masa untuk diri sendiri adalah masa bila aku bersama dgn dia.... waaa... gitew.. tue masa falling in love la kan... ? hehe

Tapi tu dulu... jujur nye terminat dengan mana2x perempuan tu biasa (Normal la kan perasaan lelaki)... tp dgn si  R6^%S&*^ ni adalah cinta pertama aku... kami start kenal  dari tahun 2006 masa tu sama2 belajar lower Six dkt sekolah lama aku, dia masih baru lg dkt sekolah tu n aku lak mmg sekolah tu dr form 1 sampai la lower 6... 2009 dan keatas kami makin rapat... n aku sendiri pon lupe bila tarikh yg kami declared...  

Antara kami tak byk yg kontra.. persamaan pon tak banyak.. yg banyak nye mmg kami x boleh ngam laa... 2,2 pon suka bercakap, 2,2 pon sensetif, 2,2 pon manja (manja sikit laa), 2,2 pon keras hati... hermmmm .  Yg buat kami bertahan lama hanya 2 benda jer.. TRUST and RESPECT... Alhamdulillah la... dalam suka x brape nak suka pon relationship ktrg bertahan lama gak laa.... hermmm, di sbb kan 2 benda ni la kami bertahan.. maklum laaa, dia study dkt U lain and aku lak U lain.. mmg byk cabaran nyer... tp, kalau tanya aku mmg aku suka lg jauh dr yg dekat.. kalau dekat pon masalah gak... hari2 jumpa, kalau tanya aku la kan? jujurnya boleh mati terkangkang laaa, BUSANNN kowt asyik tgk org yg sama, keluar ngn org sama...hahaha... 
it is easy to say this three words.. but make sure, paham dulu sebelum
ungkapkan 3 perkataan keramat ni

Selama berkenalan dgn dia.. yg byk mengalah nye aku laa... hampir semua benda aku mengalah... tak kesah pon apa dia buat.... aku ikot jer...lg pon dia penah kata, dia akn Gila bila aku tinggal kan dia..  Ye laa, mana tak nye asal sakit, ngadu kat aku.. rindu Mak dia ngadu kat aku, bergaduh ngn kawan dia pon aku gak tempat di luah kan perasaan.. di pendekkan cerita aku laa tempat  yg kena dgr, tp tu biasa la kan ponpuan mmg lepas dia dah bercerita mmg dia lega laa... aku lak..sekadar dengar je laa... kdg2x aku cakap ap pon bukan dia kesah pon... last2 mmg aku tadah telinga jerrr (redha jer)... tu part aku yg aku sabar.... Sabar sgt dah rasa nye.. tak yah cerita yg buruk sgt la... tu dah kira buka aib org..tp, 1 benda la kan kalau aku tanya dkt Korg semua laa.. ap perasaan korg eh, bila Birthday korg dia langsung tak pernah wish???? Tarikh pertama or mlm sebelum birthday korg tu si dia tak pernah wish dkt korg??? agak2x apa perasaan korg eh?? .... leh bayang tak? tu yg aku terkilan sampai sekarang pon bila tiba 20 Mei setiap tahun...pada aku bila perkara kecik kita tak dapat nak lunaskan, perkara besar tu lg la kita x mampu nak buat... ntah, tu apa yg aku pikir la... kalau tanggungjawab kecik pon kita tak tunaikan ... yg besar lg la jauh tuuuu..... x der la sedih sgt pon...

25.05.2011

Akhirnya, bila byk sgt tak der persefahmaan antara kami.. 25 Mei 2011, kami decide nak CLASH... planning awal nak clash tu aku proposed 2 ke 3 bulan sebelum tu,... bg masa & peluang untuk diri masing2x kenal diri masing2x dulu... cari kelemahan n baiki apa yg kurang tue.... tp, dia mcm dia laa jugak.. x nak kata nyer.. tp kan, kenapa nak teruskan relationship sekadar RESPECT & TRUST jerrr, without ade perasaan SAYANG... hurmmm .. complicated gak tu.. tak nak la kena tanggung liability tu sampai bila2x.. sbb nye sayang la, dia baik, and dia deserve utk dapat org yg lagi baik dari aku... aku lak mcm aku laa.. aku mmg kena utamakan keluarga and adik-adik dulu, my prinsip "Family Come First"... ye laa,,, anak sulung lelaki kan, aku lak x ramai adik beradik lelaki... 2 org jer,,, aku ngn adik yg bawah aku je, lg  5 org tu semua perempuan dr 7 adik beradik.. x nak la bazirkan masa  ngn dia mcm tu jer.... aku pon ade planning masa depan aku.. n dia kena la plan yg terbaik bg masa depan dia laaa... 
Alhamdulillah... hubungan kami terlerai sebelum maslah makin rumit

Masa request nak clash tu la aku buat request yg pertama (Sbb tak tahan la asyik sabar sebelah pihak jer), dah cakap lek lok pon, aku ngn dia boleh jd kawan biasa atau kawan rapat dulu then kita teruskan ke peringkat seterusnye kalau kita rasa kita ade chemistry .. tapi dia TAK NAK title tue, dia nak yg special gak.. so, x mmg x dapat ar... Start 25 Mei 2011, jam12.oo tgh, kami dah x ad apa2x laaa... aku taw dia frust gileerr, so she better take time laaa (biasa la tu baru2x)....lg pon aku tak seksa dia... mmg atas dasar persetujuan bersama.. aku pon sama frust gak..tp, satu benda yg aku percaya.. kalau jodoh aku dgn dia la satu hari nanti.. kami x ke mana jugak.. tapi kalau dia bukan jodoh aku... aku doakan masing2x akan dapat jodoh yg sesuai la nt, yg penting aku doakan silaturrahim antara kami x kan putus.... ye ar.. sampai sekarang pon ktorg still contact, cuma nya contact hanya perlu saje laa.. contoh nye,time hari konvo dia,, dia jemput aku pegi raikan majlis special dia... tp, aku tak pegi.. sbb nye no point la kan aku pegi kan?.. sekadar wish tahniah sudah laa... coz, kami bukan mcm dulu.. kalau dulu kita sama2x boleh respect to each others. y not, sekarang pon kita kena buat yg sama laaa... 

Hurmmm....sekarang dah 25 Mei 2012... dah setahun dah... aku selesa dgn apa yg aku ada sekarang.. aku selesa and bebas untuk planning masa depan aku.. aku bebas untuk mengutamakan keluarga dari terpaksa memilih org lain sebagai keutamaan... tp, mcm tu laa.. bila bab bercinta lg ni, aku dah SERIK laaa... melainkan satu hari nanti ALLH benar2x kurniakan aku perasaan tu lg.. kali ni aku harap ia nya BUKAN perasaan sekadar bertepuk sebelah tangan atau menyayi sekadar miming dengan tidak bersuara... huhu.. aminnnnn....

p/s: sekarang 25 Mei 2012...aku tetap aku laa, mcm dulu gak, cuma nye sekarang makin positive la (itu pasti)... buat apa nak sedih (actually, tak pernah sedih pon sebenarnye bila hari2x aku busy dengan kerja2x persatuan n kelab, tu yg buat aku lupa soal diri sendiri tue)....lain la nak sedih macam aku hilang Mak kandung.. kalau Mak aku yg hilang tu lain laa... kan?? tapi kalau terjadi mcm tu pon, yg hidup tetap kena hidup laaaa   (@.@)



20.05.2012 punye kisah ...

waaaa...... dah tua dah... tak yah nak berahsia sgt la tentang umur.... tahun 2012 ni umur aku dah 24 tahun daa.... tua dah kan..? kalau org zaman dulu, umur mcm aku mau nye dah ade 3,4 orang anak... kesitu lak!! bukan nak story pasal anak.. tapi yg nak di kongsi kan disini sambutan birthday aku untuk tahun 2012 ni lain sikit.... ye laa, tak mcm tahun2x lepas.. kali ni dia special cikit.. bukan sbb aku dah ade org  special.. belum ada penganti lagi la, kalau bab yg tue.. hahaa.... 

Yg lain nya kali ni, ia disambut dengan elemen suprised... for sure la aku tak dapat jangka planning dorg... ttba je aku terkedu dengan sambutan yg dorg buat... yg best nye dorg kumpul kan semua org2 yg bermakna dlm hidup aku... ntah kenal ntah tidak antara satu sama lain pon aku tak tahu... dari kakak, kawan rapat, housemate, juniors n pensyarah kesayangan... mmg tak speechless aku di buat nyerrr....
Lg pon, mmg style aku., mmg byk kawan.. huhu..

kronologi nye mcm nie..jujur pada awal nya mmg aku tak perasan lgsung laa.. 

starting ngn Muaz request pic lama2x aku dkt Dungun dulu dlm minggu tu.. tp, mmg aku tak bg pon.. haha, kesian Muaz.. tu la, sapa suruh tak bgtahu untuk apa.. mmg x layan laa

Minggu tu jugak, before 20hb tu adalah minggu plg teruk utk sem 6 ni.. ye laaa nak kena struggle siapkan report practical.... jujur nya within minggu tu la aku buat semua report practical aku, dari chapter 1 hingga chapter 5... penat kowt.. tiap2x malam tak tido.. asal subuh je baru tido.. mana tak penat. jd miggu tu adalah  minggu emosi tak berapa nak stabil laa..hahaha.. 

Pelik nye, kak Shu lak tiap2x kali call aku mesti tanya aku available ke tidak malam 19.5 tu.. tapi, mcm biasa aku akan cakap aku ada plan lain laa.. ye, laa aku dah lama dah x jumpa miss Jannah. kebetulan lak time tarikh birthday aku tu dia dtg S.Alam.. jd planning nye mlm 19hb tu nak lepak dgn dia laa..

Dah la, planning dorg hampir2x x jadi disebakan aku tido lepas asar n maghrib dah nak abes baru bangun... hermmm, kesian betol dorg nie... next time nak plan apa2x sila la bgtaw baru la aku tak buat perangai...

tgh seronok lepak n bergossip ngn Miss jannah dkt datara Shah Alam.. ttba Dila (jr. aku n rakan seperjuangan di SMF) dtg.. hah!! mmg terkejut la.. antara soalan aku kat dila..
dila buat apa kat sini?
dtg ngn sapa nie dila?
mcm mana dila taw abg anip kat sini?
dila bawak ap tue?
ye arr... tak puas ati aaaa... coz aku mmg tak taw n tak di beritahu....

DAH AR TAK YAH CTER LG AR.. TGK GAMBAR YG DI SNAP OLEH HOUSMATE AKU NIE.....
Tempat : Dataran S.Alam

baju biru tu Dila, baju purple tu Miss Jannah, yang berjaket tgh2 mlm n tgh panas tu la Muaz...
n aku plg hujung tu...

haa.... tu smua makanan yg dorg bawak

Time ni masih lg speechless .... tp, maintain senyum u ols... 

Thanks semua..!!

Miss jannah ni laa yg buat semua org berjaya melaksanakan suprised party aku nie... kalau tak mmg mlm tu aku tgk bola SIME DARBY vs. Kelantan  daaa..
yg best nye Miss Jannah ni dtg dr dungun taw... hehe

Kak Shu yg menjadi planner utama utk mlm 20hb tu

sempat lg si Muaz possing

Org2 yg bermakna dlm hidup aku... dari kiri belakang Dila, Abg DD, kak Shu,
depan kiri: Miss Jannah, aku n Muaz dan tukang snap gambar ni Azlee (housmate aku) & Wan (x der dlm pic nie)

Sebelum di sentuh

Selepas Di Sentuh 
Bersama Miss jannah dgn Hadiah K.Shu kat tangan aku
Thanks utk semua yang buat suprised party nie...
Sorry gak kalau aku ter ignored and tak layan korg eh sepanjang hari tue... hehehe.. mmg tak sengaja.. ye laa... nak buat suprised pon... at least bg la tahu sepatah dua.. baru aku tak buat perangai

::: dah lama x merasa mcm ni... kalau dulu time aktif ngn Debat mmg selalu dapat mcm ni.. ye laa.. tarikh birthday aku je mesti clash ngn Debat2 penting.. so, kawan2 debaters selalu buat mcm ni, bukan kat aku jer.. tp semua pon akan dapat mcm nie.. lg best bila dapat main baling telur n tepong bagai...hahaha

lgpon, kalau bab planning birthday utk org.. mmg aku selalu buat.. hurmm tu la sebab nya aku tak pernah mimpi nak dapat mcm nie.. ye laa.. bila kita seorg planner ni kan..x semua org sanggup jd planner utk kita..btw to u guys... Thanks eh

Thanks Kak Shu
Thanks Miss J
Thanks Muaz, Thanks Dila
 Thanks Abg. DD
Thanks Wan
and
Thanks Azlee


Saturday, May 26, 2012

Konflik Team Building Pelajar Fakulti

Herrrmmmmmm......Hye semua !!

Nak di jadikan cerita Team Building utk bdk2 fakulti aku ni x der la lama sgt, masih baru lg dlm bulan April 2012 hr tue... kebetulan plak yg teambuilding ni digabungkan dengan program VCSP... "Vice Chancellor Special Project". Tak taw la tang mana yg special nyer tue. ?? mugkin dari awal agak nya kami x didedahkan dengan VCSP ni.. so, jujurnya mmg aku tak tahu laa.... Pegi sini pon atas kapasiti ahli dalam Sekretariat Mahasiswa Fakulti SMF, bagi Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi (FSPPP).... Maka, sebagai urusetia je laaaa... Tak lebih dari tu pon..

Yg join program ni dak2x dr TUNAS SMF, BacAS, and CASS shj... sedih bila SIMECTRA and STC x di jemput mcm kebiasaan nyer.. Maklum lah aku x der kuasa... yg berkuasa dlm mana2x program adalah ketua projek.. jd ikut saje laa... walau pon rasa tak adil dr pembahagian kuota.. kan?

Mana2x program pon mesti ada objektif nya kan..? maka...
Objektif asalnya adalah :
1. Melahirkan Student Leader utk Fakulti
2. Membiasakan bakal-bakal student leader fakulti dengan procedure mgt fakulti
3. Taklimat pengisian Borang c dan project
4. Persiapan mental dan fizikal para pemimpin

** Objektif tu standard la bagi mana2x  Kem Kepimpinan Pelajar... 

Maka ni laaa gambar2x sepanjang aktiviti sepanjang 3hari 2 malaam.... di Bentong Dusun Eco Resort

Sebelum Bertolak ke Dusun Eco Resort

Kitorg di angkut naik benda ni weeiii .. hehehee... 

Cheers la kot mcm nie.... 
Kena naikkan bendera

Nasib urusetia kena gak hadap post moterm walau dah mengantuk gile2x

Urusetia pon kena wat persembahan

Happy je dorg dapat ber expklorace 

tinggi tu berjaya di naikkan

Ni la tempat kami bermalam (penginapan peserta lelaki)

Dorang kena rendam dlm kolam pagi2 buta.....
last yg aku kena benda ni masa tahun 2008, time tu "Kem Debate"
seniors paksa ktorg berdebat dalam air... fuhhh!!! sejuk n terketar2 kot

Tugu Manusia... haha, siap ade yg baring2x kot

titi gantung... salah satu pengisian xtvt

Yg best dkt sini.. tiap2x kali lepas makan ktrg kena basuh pinggan sendiri kowt...

Fliying Fox..!!

Aku pon mesti la kena try gak.... siap bawak beg yg ade Isi "First Aid" lg haaa
Sempat lg Celebrate Birtday Ismadi (team SMF kami)
:: overall pengisian sgt Best and sesuai utk membina team work dorg.. ye laaa, lepas ni mereka semua la yg akan menyambung legasi kepimpinan di FSPPP

Tapi yg sedih nya.... bila balik dr Kem ni budak2x yg join Kem Team Building ni di konfiuskan plak dgn program yg x der itam dan puteh oleh salah sorg dr kami yg lagak nye mcm di hebat sgt!! ieee, geli u ols. haha.... ntah nama program tu CA kot... "Change Agent" katanyer... tak taw la motif nye kenapa.....apa sebab penubuhan nya....? dah la di buat senyap2x.. dah mcm underground meeting dah aku tgk...

Susah kan bila ade yg tergila2x kan kuasa ... tp, usaha untuk meleraikan team underground ni sudah di buat.. hanya yg nak berubah je boleh berubah dan akan berubah.... tak payah duk ber Change Agent sgt laa.. kalau diri sendiri pon x leh nak berubah.... ni kan pulak nak ubah fakulti...

nak je aku tanya depan2 ngn mereka yg join team underground ni..atas kapasiti apa kau nak mengubah Fakulti??? .... Sedangkan Dekan Fak. pon perlu melalui procedure nak membuat perubahan utk fakulti... kena dptkan kelulusan mesyuarat dan senat dulu... ni kan anda yg masih jr2 belaka... kan??? Fikir kan ....



Friday, May 25, 2012

Lama Sungguh DIAM!!!!

aiyooooooooooooooooo.....

dah lama betol tak mengUpdated Blog aku nie... dah bersarang dah pon..

buat blog ni masa tgh dicabar oleh kawan aku untuk ada blog. maka demi menyahut cabaran tu aku mula menulis... perghhh!!! rupenyer bukan senang nak menulis perlukan disiplin dan kesungguhan... org mcm aku ni, x sesuai kowt... tp mungkin topik aku bosan agak nyerrrrr....? kan

soooo... aku mmg malas nak recreate  blog baru, jd nak ubah blog ni jd lain sikit (act. byk jugak la) dah x nak updated pasal isu2 semasa daaa... BUSAAAANNNNN

** baru aku perasan sepanjang 2011 langsung x der entry dari aku .. hahahaha

aku pon dah tak mcm dulu lg daaa


Tahun 2012 aku nak tukar selera dlm berblog laa... TUNGGUUUUUU!!!!!!

Sunday, December 26, 2010

Makna Di sebalik Simbol PKR (bhg.1 - Mata)

Bila bercerita tentang tokoh parti maka tak boleh tidak kite juga perlu melihat parti yang di dokong oleh tokoh berkenaan..??? kenapa yer... sebab orang yg menggerakkan parti dan parti itu saling berkait.. berjaya sesuatu parti maka berjaya lah pemimpin parti, rosak pemimpin parti maka rosaklah imej parti.. namum persoalan paling utama adalah :-

1.       apakah mesej (agenda) yg dibawa  oleh sesuatu parti.??

2.        sejarah penubuhan sesuatu parti..??

3.       dan matlamat parti..??

4.       di samping simbol2 yg digunakan oleh parti...??

semua tahu bahawa Parti Keadilan Rakyat PKR(nama asal Parti Keadilan Nasional) ini ditubuhkan.. tak perlu panjang lebar diceritakan... bosan, asyik ulang benda yang korang dah tahu kan... tp, mungkin ade dikalangn kite yang tak tahu kot... PKR ni ditubuhkan untuk menuntut keadilan atas pemecatan Anwar Ibrahim dari jawatan TPM pada 2 sept 1998 (konon nya nak bela dan menuntut keadilan pada seorang pemimpin ni lah). Maka tercetus lah satu evolusi landskap politik Malaysia yang tidak pernah berlaku seumpama ini sebelum tahun 1998, namun segala2 nya bertukar selepas PM ketika itu mengumumkan Anwar di lucutkan dari semua jawatan dalam kerajaan dan parti...  yg menjadi persoalan sekarang adalah soalan no.4.. mugkin  bila kita dpt merungkai persoalan no. 4 akan terjawab persoalan no. 3 dan juga akan berkait mait dengan persoalan no. 1 dan 2.... menarik!!

Korang taw tak makna di sebalik lambang PKR ni sebenarnya...?? mcm biasa semua lambang, logo, warna , jata negara dan negeri semua ada makna yg tersendiri... kdg2 tu ia sukar utk ditafsirkan, ade juga boleh ditafsirkan dalam pelbagai versi, kadang2 penafsirannya langsung tak logik dan masuk akal (alahhh!!! mcm logo kumpulan yg dibentuk semasa menghadiri LDK), kdang2 ia bersifat serampang dua mata, secara fizikalnya langsung kontra dengan penafsiran yg sebenar jika  sesuatu lambang itu dilihat dari sudut yg berbeza... ada kalanya logik, adakalanya sgt tak ogik, dan yg pasti ada kebenarannya jika ditampilkan dengan bukti dan kaitan sesuatu lambang dengan sesuatu pakatan yg memiliki maksud tersirat ... ....

Simbol "all seeing eye pada bendera keadilan... 
Piramid yg berbeza
jom kite tgk secara fizikal nya dulu lambang PKR nie... perhatikan di tengah2 kedua lambang bulan sabit..  apa yg korang nampak...?? ... perasan tak seolah2 membentuk biji mata”.. kan...?? so, apa masalahnya kalo terbentuk Biji Mata pon...??? hahhaha... korang ni, rileks laa... nak jelaskan laa nie.... ker dah ade yg tahu... hah!! Lg advanced jika ada yang dah tahu... tp, memandangkan ni article aku yg tulis aku nak expalain gak.... nah!! Cuba korang banding bezakan apa persamaan lambang mata ni ngn simbol mata yang berada di puncak piramid yg selalu kite lihat menjadi merju lambang kepada yahudi... jika apa yg aku paham pasal yahudi nie, apa2 simbol yg bersangkut paut ngn yahudi ni ade makna tersendiri... mane tidaknya sehinggakan mereka berhubung sama sendiri pon menggunakan segala simbol bagi mengelakkan pergerakkan mereka dibaca oleh org lain...  berbalik pada simbol mata.. yahudi mempercayai simbol mata ni merupakan Mata Tuhan yg dipanggil (all seeing eye) atau mata melihat segala... mata yg berada di puncak piramid ini tidak sama seperti yg kita dapat lihat di piramid Giza, Mesir (piramid lurus dan mempuyai puncak yg tajam).. Sebaliknya mata di puncak piramid ini mempunyai maksud yg tersendiri, bezanya adalah bahagian mata tidak bersambung dengan binan tapak piramid..... so, apa maksud nya?? Bukan sajo2 taw... dibuat begini rupa.... ada maksud bila mana mata itu  diletakkan dipuncak (seolah2 terapung) bg menunjukkan kekusaan yg ade mata Tuhan nie... yg tak sama dengan kuasa yg ade pada manusia biasa... all seeing eye ni adalah milik Dajjal (The Messiah) megikut apa yg Yahudi percaya laaa.....  Pada mereka, Mata ni la yg mengawal seluruh sistem hidup Manusia, misi menawan Dunia dengn gagasan "New World Order" dikira berjaya bila mana puncak Piramid bersambung dengan tapak piramid, dan kemunjulan Dajjal ke duinia utk memerintah ... jika anda perasan juga... banyak simbol2 lain mengguna pakai simbol mata nie... termasuklah lanun, kartun (Moster, inc &  byk lg watak2 bermata satu dalam filem khususnya cerita2 fantasy) serta menjadi simbolik pada acara2 tertentu.....

Persoalannya apa kaitan simbol Mata pada bendera PKR ni ngn all seeing eye kepercayaan Yahudi..??? tak paham jugak..??? ok, secara peribadi, mugkin PKR ni sememangnya ada kaitan ngn Yahudi... kalo tidak mane mungkin PKR mengguna pakai lambang sebegini rupa... dan bagi mengaburi mata kite semua lambang mata ini dilihat sebagai lambang bulan sabit... oleh kerana bulan sabit ni dekat dengan masyarakat Malaysia... ye lah... bulan sabit adalah imej/simbol Islam... jadi, setakat pemahaman aku, permainan yahudi memang sukar ditafsir dengan mata kasar.. mereka selalu menggunakan helah untk mengusai pemikiran umat manusia...  jadi secara simboliknya imej mata itu dikaburi dengan imej bulan sabit... menunjukkan Islamiknya parti ini... persoalan tak habis setakat tu jerr... ada lg... so, kalo Islamik sgt parti ini, mane pegi nya perjuangan Islam dalam parti nie...  macam PAS... yg menggunakan simbol bulan, apa yg diperjuangkan PAS.. semestinya ISLAM yg menjadi asas dan dasar parti ini, konsisten dari dulu sampai sekarang, walaupon berlaku peralihan zaman Ulama kepada zaman profesional PAS.. ade lg UMNO yg menggunkan simbol keris.. so apa yg UMNO perjuangkan, semestinya agenda Melayu.. sebab keris dan umat melayu terlalu sinonim dan ada signifikan nya yg tersendiri... DAP menggunakan simbol Roket... so apa pula yg diperjuangkan DAP,?? sudah semestinya fahaman radikal dan liberal, serta menolak nilai2 agama dan bangsa.. maka ia mmg jelas dalam simbol roket yg mana ingin membawa perubahan yg drastik pada stail politik Malaysia.. so roket membawa maksud perubahan yang ekstream sepantas pergerakan roket, maka mereka mempromosikan budaya politik yg tidak terikat pada kaum dan agama...  
Lambang pada bendera Parti yg memiliki maksud yg jelas....

berbalik pada lambang bulan sabit yg membentuk simbol mata dan kaitannya dengan PKR... ?? agak2 korang la kan ape yg diperjuangkan oleh parti ini...??? hahaha...  korang pikir la jugak... baru seronok... sambil2 baca penjelasan aku yg tak seberapa ni...  kalo korang tanya aku... jawapan aku sudah semestinya mereka memperjuangkan agenda Yahudi... tak nak percaya sudah... aku tak rugi ape2 pon.... tp, kalo ini benar maknanya negara kita dalam bahaya bila mana ade individu yg sudah diracun oleh Yahudi... seolah2 sudah terminum air holy Water dr gereja Kristian Protestan (perlambagan jerr) ye lah.... agak susah untuk memulihkan org yg sudah terminum air ni...  jika lambat dirawat pendek kata murtad la org tu nt... so, nak dipendekkan cerita ... kite semua pernah dengar isu Anwar dengan Yahudi kan..?? aku tak nak cerita pnjang lebar... korang yang selalu baca paper pon tahu kan pasal Ezam yg pernah berada dlm PKR membongkar kaitan dan penglibatan Anwar dengan Yahudi...  kalo ini semua tak benar kenapa Anwar mesti gelabah mcm tengok hantu la pulak... melatah die bukan main.... si Ezam tu tak abes2 dikecam, siap dituduh penderhaka pada Tuan lg eh... hahaha...kalo benar ini sekadar pembohongan kenapa Anwar tak SAMAN jer Ezam...?? kan senang... die kan suke saman menyaman org niehh

atau mungkin si Anwar dan pasukan peguam kelas ketiga mereka takut... ye lah.. mana tak takut nak berdepan ngn bukti2 fizaikal berkenaan transaksi dan dokumen2 sulit antara Anwar dan Yahudi. Ezam pulak tak la bodoh sangat nak cipta populariti dengan sengaja mengada2 kan cerita mcm filem mitos dan tahyul yg sekadar rekaan dan imiginasi penulisnya sahaja.. Jangan buat lupe lak, si Ezam ni pernah menjadi org kuat PKR,  pernah pegang position Ketua “Angkatan Muda Keadilan”.... besar tu tugas Ezam, makna nya Ezam mampu untuk berada dalam "decison maker" parti ini.. so, pergerakan parti pon die tahu..  lagi satu bukti2 ni bukan boleh dibuat main2.. kalo sengaja diadakan maka bukan urusan Anwar dan Ezam jer di mahkamah kelak... malah Yahudi dan negara haram jadah “Israel” pon mungkin akan di heret dalam mahkamah Malaysia..  hah!! Menarik jika ini berlaku... tapi,apa yg menjadi pilihan Anwar??? Cukup sekadar menuduh ia juga konspirasi kerajaan nak musnahkan harapan Anwar mnggapai sebuah markas yang bakal mengaturkan pergerakkan dan hala tuju sebuah negara acuan Anwar yg berada di tengah2 keindahan landskap Putrajaya.... itu belum lg melihat persoalan “Islam”dengan imej bulan sabit.... Seolah2 nilai Islam itu terus ditinggalkan dalam perjalanan politik PKR, so, apa motif jika masih ade individu yg masih lagi menyokong parti yg tidak memperjuangkan agama, atau setidak2 nya menjadikan bangsa sebagai teras perjuangan... adakah anda masih kabur lagi..??? kalo “YA” jawapan yg diberikan makna nya anda berada setaraf dengan pemimpin PKR yg matlamatnya ngak jelas, kabur, ngak tahu mana misi dan matlamat parti (tiba2 je cakap bahasa Indon lak) ... hahahaha.... dah la, kepimpinan nya cacar marba... x taw la nak explain pasal dasar PKR ni, melainkan dengan satu ungkapan iaitu MENDEWAKAN PEMIMPIN, sapa lagi kalo bukan Anwar... ye lah, persamaan PKR dengan Yahudi di situ lah,.. !! bila mana Yahudi sangat mendewakan pemimpin mereka, mana tidak nya Presiden US yg dikira paling berkuasa di Dunia pon boleh ikot telunjuk Israel dan Yahudi, inikan pula Anwar yg tak berkuasa pon ......


utk bahagian Pertama , cukup setakat ni dulu... InsyAllah ada beberapa siri sambungan nya nt... doa2 kan aku rajin menulis...T____T
..
simbol all "seeing eye" dan "matahari"...